*Još jednom (opet, rekli bi neki) sledi spisak unapređenja i izmena vezanih za obračun isplata. Za obračun isplata imamo planirano još par unapređenja nakon čega i on ulazi u standardni proces održavanja. Ako imate ideje kako obračun možemo učiniti još boljim, sada je pravo vreme da nam te ideje prosledite na office@nd.rs. Hvala unapred na saradnji.
Olakšan unos dodataka
U obračunu isplata je omogućen unos “broja puta” koliko se neki dodatak ponavlja. Pošto su se neki dodaci, poput dnevnice, morali unositi po 20 puta jer im neoporezivi deo važi za svaki unos, a ne za obračunski period kako je uobičajeno kod ostalih, napravljena je mogućnost unosa polja “broj puta” koji se nalazi pored iznosa dodatka. Unosom broja većeg od 1, Lidder će taj dodatak obračunati onoliko puta koliko je tu stavljeno, s tim da će svaki put računati i neoporezivi deo, kako i treba. Ovo polje se nalazi kod svih dodataka, ali kod onih kod kojih nema dnevnog neoporezivog dela, nema nikakav efekat.

Dodatna kontrola akontacionih isplata
Akontacioni obračun isplata se pri konačnom obračunu od sada kontorliše, i ako akontacije sadrže vrste primanja ili lica koja ne postoje u konačnoj dobija se upozorenje.

Nalog za isplatu gotovine
U pripremi naloga za prenos se od sada pojavljuje i nalog za isplatu gotovine koji je tu radi štampanja specifikacije naloga koji se štampa iz pripreme naloga. Nalog za isplatu gotovine je obeležen posebnom bojom i neće biti uključen u izvoz i štampanje naloga za prenos.

Omogućena promena meseca isplate
Kod obračuna isplate primanja van radnog odnosa je omogućena ručna promena meseca isplate. Posle eventualne promene meseca i godine isplate u postojećem obračunu, neophodno je uraditi reobračun.

Šifre poreske uprave
Pored naziva vrste primanja, u spisku za odabir vrste van radnog odnosa, od sada se nalazi i šifra poreske uprave na koju se vrsta primanja odnosi, što će olakšati izbor vrste onima koji poznaju šifarnik poreske uprave.

Ubrzanje osvežavanja defincija
Provera i instalacija novih definicija obračuna isplata sa terminala je značajno ubrzana i sada traje manje od minuta.

Isplate sa listićima bez staža
Isplatni listići za isplate primanja van radnog odnosa više ne sadrže podatak o radnom stažu.

Za akontacije koje sadrže samo iznose, a ne sate, od sada taster “kopiranje obračuna” neće raditi jer je proces bivao duži: Bolje je ići na izradu novog obračuna koji će automatski uzeti u obzir akontaciju koja postoji za taj mesec, a gde ćete moći da unesete i ostale standardne dodatke što tasterom za kopiranje akontacije u konačnu nije moglo automatski postaviti za sve članove obračuna, a može kroz kreiranje novog obračuna kako preporučujemo.

Liste kontiranja obračuna isplata od sada detaljno kontrolišu sva uneta konta i šifre. Do sada je, greškom, moglo doći do pokušaja pravljenja naloga sa nekim analitičkim šiframa koje ne postoje, pa nalog nije mogao biti proknjižen jer je interna kontrola naloga u Lidderu javljala grešku, dok je u listi kontiranja sve bilo obeleženo kao ispravno.

Ispravljena je greška koja je dovodila do pomeranja papira na kraju štampe naloga za prenos na matričnim štampačima sa beskonačnom trakom naloga iz obračuna isplata.