– Najava nove generacije Liddera
Da bi Lidder ostao onakav kakvog ga volite uprkos brojnim tehnološkim promenama tokom decenija, tehnologije koje se koriste u izradi Liddera moraju da prate tehnologije koje se menjaju i koriste u poslovanju i životu. Lidder je, tokom decenija (od 1992. godine) radio i u DOSu ali i u: Windowsu 95, Windowsu 98, Windowsu XP, Windowsu ME, Windowsu NT, Windows SRV 2003, Windows SBS 2008, Windows SRV 2016 i 2019, Linuxu(wine), MacOSu(parallels), Windowsu Visti, Windowsu 7, Windowsu 8, Windowsu 10… Primetite koliko je operativnih sistema, upotrebljenih tehnologija koje nismo nabrajali i raznih drugih promena bilo, a da ih Vi, kao korisnik, NISTE NI PRIMETILI u funkcionisanju Liddera. Tako planiramo i da nastavimo.

Radi dugoročne stabilnosti i praćenja novih operativnih sistema i hardvera ali i modernog poslovanja osim što to radimo i redovno, poslednje dve godine intenzivno radimo na pisanju, tj. prebacivanju postojeće baze koda Liddera na najnovije alate koji koriste najnovije tehnologije. Neprimetno, pojavio se pdf, pa će moći i da se potpisuje elektronski, pa se pojavilo automatsko slanje mailova, pa elektronska razmena dokumenata, pa web, pa xml, pa rad na daljinu, pa će se pojaviti CRM i online pristup podacima, pa online predaja dokumenata, pa će se tako pojaviti i mnogo toga drugog što pre samo par godina nije ni postojalo. Tehnologija napreduje i menja se kao svi mi sa njom, pa i Lidder.

Nemojte se plašiti: Ono što volite ostaje isto. Tačnije, sada, u prvoj fazi, sve ostaje isto za Vas kao korisnika. Vama kao korisniku Lidder sistema će promene biti minimalne, ako ih budete uopšte primetili. Navike je teško promeniti i baš zbog toga već par godina imamo ozbiljnog posla koji, nadamo se, Vi kao korisnik nećete videti ali ćete kroz buduće praćenje tehnologija i lagane tranzicije na nove sisteme rada osetiti kroz konkretan boljitak. Lidder je jedini softverski alat koji je i tranziciju sa DOSa na Windows prošao praktično bez promena rada korisnika: setiće se mnogi da nisu primetili da se nešto dešava, a prešli su u Windows okruženje. Windows forme i način rada su se lagano, godinama uvlačile u sistem rada. To je namera i sada: Prelazimo na nove tehnologije, a Vi radite isto! Promena će svakako biti, ali će one biti postepene, efikasne i svrsishodne, kao i do sada: Bez naglih rezova i promena filozofije rada! Druga faza prelaska na nove tehnologije i alate će lagano uslediti na kraju 2021. godine, a nju ćete primetiti kroz razna vidljiva unapređenja. Tehnološki napredak će omogućiti mnoge funkcionalnosti koje sada i ne pretpostavljamo da će trebati, ali i poboljšanja i proširenja već postojećih funkcionalnosti i kapaciteta Liddera.

* Nova generacija Liddera je uspešno prošla beta test fazu. Više od 6 meseci kod desetina beta test korisnika sve funkcioniše. Postigli smo cilj, beta korisnici nisu primetili nikakvu(!!!) razliku. Napravili smo ga identičnim i direktno vertikalno kompatibilnim, tako da korisnici neće menjati navike u radu. Mi u Lidder Monolitu, na primer, radimo samo u novoj generaciji već više od godinu dana.

* Za one koji vole tehničke detalje: najveća promena je prelazak sa non-unicode na unicode programski jezik i alat (Delphi 7 na Delphi 10.4, a preko Delphi 2010), a to prati i promena mnogih drugih komponenti, pristupa podacima i tehničkog načina proizvodnje. Tehnički gledano, program je skroz nov i drugačiji, ali i dalje spada u najmanje programe koje koristite – i tekuća i nova generacija Liddera koriste manje resursa računara nego kada odete na internet stranu PU u hromu ili firefoxu. Svakako, potrudili samo se da ne menjamo hardverske zahteve, ali obratite pažnju na to da svaka verzija Liddera zna i radi više stvari nego stara i time je malo kompleksnija. Ovo u praksi znači da ne treba da zaboravljate da obnavljate hardver, uprkos tome što je Lidder štedljiv.

* Budući razvoj zahteva i prilagođenje Liddera novim standardnim formatima monitora. U drugoj fazi prelaska na novu generaciju (2021/2022) idemo u pravcu korišćenja “wide” full HD monitora koji su postali de-facto standard. Dakle, pređite na full HD monitore (rezolucije 1920×1080) od 21 ili više inča, do kraja 2021. Nikako NE na monitore sa 2K ili 4K rezolucijama i slično, to je dobro za gledanje filmova i obradu grafike ali ne i za administrativni rad. Nikako ne kupujte ni male monitore, od 15 ili 17 ili 19 inča. Razmislite i o tome da koristite dva monitora.

* Po planu, ostalo je još nekoliko meseci do finalnog prelaska na novi Lidder kod svih korisnika. U drugom kvartalu 2021. godine će svi korisnici biti na novoj generaciji Liddera. Prelazak je takav da ga nećete primetiti. Odlučili smo da u prvoj fazi prelaska na novu generaciju Liddera ne dajemo novo ime ili oznaku jer je funkcionalno i vizuelno ista, a novi sadržaj svakako i redovno stiže, kao i decenijama do sada.

* Članstvo u Lidder klubu za 2021. godinu, će podrazumevati nove verzije samo za novu generaciju Liddera i obezbeđuje besplatan prelazak na novu generaciju. Ova tekuća – druga generacija, posle 15 godina trajanja (2006-2021) ostaje u zasluženoj penziji. Toliko je trajala i prva tehnološka generacija (1991-2006). Oni koji nisu članovi Lidder kluba u 2021. godini, ako žele novu generaciju Liddera, moraće da je kupe, jer će nove verzije Liddera u 2021.godini podržavati samo novu generaciju proizvoda.


– Želimo Vam sve najbolje u Novoj godini!
Poslovnu 2020. godinu niko neće naročito hvaliti, ali treba da je ispratimo kao dobri domaćini i da poželimo da nam svima sledeća godina bude bolja. To ne bi trebalo da je teško postići, pa hajde da se zajedno potrudimo 🙂 Lidder tim Vam želi sve što želite i Vi nama 🙂 a sigurni smo da je to sve najbolje. Uz ovako dobre uzajamne želje ide i dobar imunitet – i biće sve ok!

profesionalni knjigovodstveni program Uz ovu verziju stiže Vam i SERTIFIKAT o autentičnosti, tako da ga pri kontrolama možete pokazati i pohvaliti se da imate program koji (i dalje skoro jedini) podržava Zakon o Računovodstvu, član 8. (… “Pravno lice i preduzetnik koji vrši obradu podataka na računaru dužan je da koristi računovodstveni softver koji omogućava funkcionisanje sistema internih računovodstvenih kontrola i onemogućava brisanje proknjiženih poslovnih promena.”) Sertifikat za profesionalni alat za dokazane profesionalce u poslu.

U ovoj godini smo napravili veliki broj poboljšanja čemu veliki broj novosti u Lidderu i svedoči. Odvojite malo vremena i pročitajte novosti iz 2020. godine. Sigurno ćete naći ponešto što će i vašem poslovanju pomoći da bude efikasnije. Ako niste našli baš ništa, javite nam da napravimo nešto i za Vas.

U sledećoj poslovnoj godini planiramo da primenimo već promenjenu tehnologiju izrade Liddera i da zajedno pređemo na korišćenje nove generacije Liddera u praksi. Tranzicija je već počela, odvija se po planu i bez problema, a krajem 2021.god. bi trebalo i da je završimo. Osim promene tehnologija planirana su i razna druga poboljšanja, koja ćemo, nadamo se, stići da napravimo. Planiramo da:

> Sistemski omogućimo rad sa elektrosnikim arhivama dokumenata;
> Napravimo jednostavan prelazak na najnoviji kontni okvir;
> Damo podršku transferu dokumenata iz i u sistem za prenos elektronskih dokumenata;
> Omogućimo PROfakturisanja iz MP;
> Napravimo automatsko fakturisanje za situacije koje se ponavaljaju po nekim kriterijumima (dobar primer su knjigovodstvene agencije – mesečno profakturisanje i fakturisanje);
> Ugradimo QR kod na sve fakture iz VP i MP za lakše elektronsko plaćanje;
> Poboljšamo izgled i funkcionalnosti dobrog dela sekundarnih opcija rada;
> Omogućimo uvoz elektronskih faktura i u dokument VD-72 ulaznog troška;
> Napravimo serijal online video uputstava pod nazivom “Kako da … ?” koja će biti od velike pomoći novim operaterima, ali i iskusnijima koji nisu imali vremena da pročitaju sve novosti 🙂
> Olakšamo završne kontrole i knjiženja kroz automatsko isknjižavanje i proveru RC i sličnih aktivnosti koje se rade na kraju, pre prenosa godine, nešto slično automatskom zatvaranju proizvodnje;
> Povećamo broj stavki u nekim vrstama dokumenata i u izborima obračunskih grupa;
> … napravimo i mnoga druga “sitna” unapređenja…

Naravno, kao i uvek, tu smo da sačekamo, protumačimo i praktično realizujemo skoro sve čega se država bude setila da “ubrza”, “pojača” i napravi “boljim” u poslovanju svih nas…


* I da pređemo sa reči i planova na konkretna dela, kao i svake nove godine, kao i u svakoj novoj verziji:
– VP kalkulacija u alternativnoj JM
Od sada se i VP kalkulacija može pregledati, ali i unositi u alternativnoj JM komandom “4” (taster 4) isto kao i kod faktura. Kada prebacite način pregleda u alternativnu jedinicu mere, on će tako ostati samo dok ne izađete iz pregleda, isto kao i kod faktura. Kod unosa VP kalkulacija možete unositi i u alternativnoj JM, ako promenite režim rada u alt.JM komandom 4. U modu u kome se unose alternativne JM na ulazu, i cene koje se unose odnose se na alternativnu JM. Dakle, možete unositi kalkulaciju u tonama, iako prodajete u komadima, ako imate unet koeficijent za preračun iz tona u komade. Kada završite sa unosom, kalkulacija će biti zapamćena u standardnoj JM, a u pregledu ćete moći da je pregledate po želji, u obe JM, komandom “4”. Obratite pažnju na to da se ove funkcije u kalkulaciji i u fakturi oslanjaju na koeficijent za preračun sa JM na alt. JM koji se unosi u informacijama o artiklu koji ne bi smeo da se menja nakon što se jednom unese jer će uticati i na pregled svih prethodnih kalkulacija i faktura u alternativnim JM.

– Napravljen novi dnevnik knjiženja
Izrada dnevnika knjiženja je značajno ubrzana. U firmama sa više stotina hiljada stavki izrada je ponegde trajala preko 3 minuta, pa smo to morali da ubrzamo. Dnevnik knjiženja, iako ubrzana i korisna alatka za razne izveštaje (koje obično traže revizori), treba da ostane baš to – dnevnik knjiženja, jer imate izvoz segmenata baze gde možete lakše i brže da dobijete kompleksnije izveštaje o knjiženjima – koje inače radite iz dnevnika knjiženja – verovatno po navici. Na izvoz segmenata baze ne utiče opcija “sintetizovanje naloga pri štampi” koja utiče na dnevnik knjiženja i koja ponekad napravi zabunu kod upotrebe gde izgleda da nema nekih analitika, a one su zapravo sintetizovane i u izveštaju da bi se slagale sa nalozima za knjiženje koji su tako i štampani.

– Ponoćno arhiviranje izloguje terminale
Automatsko arhiviranje firmi će, ako je podešeno da radi od ponoći do 6:00 sati ujutu, automatski izlogovati terminale sa prethodnim upozorenjem. Ovo je napravljeno zbog sprečavanja situacija u kojima neko od operatera u mreži jednostavno zaboravi da izađe iz Liddera i isključi računar čime je do skoro efektivno sprečavao izvršavanje redovnog automatskog noćnog arhiviranje firme. Isto tako, ako neko radi noću, a server je podešen da snima, on će operatera upozoriti, a nakon nekog vremena i isključiti ga sa mreže, ako sam ne izađe.

– Opcija: Obaveštavanje o arhiviranju
Dodata je nova opcija terminala (sekcija arhiviranje) koja omogućava da budete obavešteni o situacijama kada Lidder automatski arhivira podatke u neko određeno vreme, a kada se nešto ne završi kako treba. Primer toga je da možda nemate mesta na mrežnom disku na koji server snima sve firme u neko doba svake noći. Ako se snimanje koje je zakazano u neko vreme ne završi kompletno, od ove verzije možete upisati mail na koji hoćete da dobijete obaveštenje o tome. Svakako, informacije o automatskom arhiviranju će biti upisivane u Lidder log (koji bi inače trebalo da pregledate povremeno).

– Prenos rezultata iz računske mašine
Računska mašina se od sada može pozvati standardnom komandom (`)(tilda – obično ispod esc tastera) i u obračunu zarada i u izradi naloga za plaćanje i pri tom se može preneti rezultat u polje unosa, što do sada nije bilo moguće. Dakle, kada dobijete rezultat i vratite se u polje, tasterom * (zvezdica) dobijate rezultat izračunavanja unet u polje. Ako Vam je ipak draži digitron od računovodstvene računske mašine, u svakom polju u kome treba da unesete iznos možete pritisnuti F4 i dobiti mali digitron koji služi istoj nameni.

– Višestepeno zatvaranje grupa u tabelama
Od sada je moguće koristiti taster Shift prilikom klika na tastere plus i minus (+ i -) iznad interaktivnih tabelarnih izveštaja u Lidderu (gore levo iznad tabela) koji služe otvaranju i zatvaranju svih grupa podataka, kada ih ima. Ako imate više od jednog polja po kojima grupišete podatke u tabelama (grupe unutar grupe) i ako koristite plus i minus sa držanjem Shift tastera, Lidder će prilikom zatvaranja grupa to raditi postepeno, tj. neće zatvoriti sve grupe odjednom već će zatvarati jednu po jednu grupu tako da se i na taj način brzo mogu dobiti vrlo zanimljivi izveštaji.

– Nova stavka menija štampe fakture
Dodata je nova, 15. stavka menija za štampu fakture koja omogućava da se, u toku ili iz naknadnog pregleda, faktura odštampa u devizama, tj. u valuti u kojoj je i rađena, ako je rađena u nekoj valuti. Do sada se to postizalo držanjem Shifta ne nekom od pitanja u početku štampe, a od sada postoji posebna stavka menija. Dok i kada se faktura unosi u devizama ona se tako i štampa čak i standardnim pozivanjem štampe – sa prve stavke menija štampe, a kada se želi naknadno štampanje u devizama, ovo je način.

– Jednostavno učitavanje firme sa Clouda
Od sada možete komandom T iz glavnog menija učitati firmu sa Clouda jer se Lidder nakon te komande pozicionira na odabir sa Cloud skladišta. Skraćenica je dodata zbog korisnika koji često učitavaju sa Clouda, pa da ne moraju da rade svih tri četiri koraka koje inače rade svaki dan kada ponavaljaju tu akciju. Par sekundi po par sekundi… Ako imate još neki predlog kako da negde, uz pomoć Liddera, uštedite po par sekundi, javite nam. Ako je moguće, napravićemo.

– Obaveštenje:
Od sledeće, 2021.godine, biće ukinute opcije specijalnog prenosa podataka sa dislociranih stanica (Servis/Preduzeće/Prenos/dislocirana) jer su u doba interneta ove opcije suvišne. U slučaju da koristite ove opcije javite se Lidder podršci radi konsultacija oko prelaska na rad sa dislociranim stanicama putem interneta.