rad_na_tastaturi Intuitivnost, brzina i stabilnost ne bi bile celishodne bez vrhunske ergonomije: SVE se može uraditi jednom rukom na numeričkoj tastaturi! Dakle, sav redovan posao može biti i treba biti urađen bez upotrebe miša.

Tehnologija dinamičke promene funkcionalnosti tastature se u Lidderu koristi od 1992. i smatramo da se na taj način postiže NAJEFIKASNIJI i NAJBRŽI rad. Naravno da je moguće koristiti miša i naravno da je moguće sve uraditi mišem, ali iskustvo naših korisnika pokazuje da je posle par dana rada i navikavanja na našu dinamičku tastaturu vraćanje na rad mišem značajno oborilo performanse i efikasnost na koju su se navikli.

Evo primera dinamičke promene funkcionalnosti:

Taster “-” često zamenjuje “Esc” taster, i često je komanda za pregled hronološki prethodnog dokumenta. Taster “/” služi za ulaženje u izvor podatka ili tome slične funkcije. Taster “+” služi za ulaz u pomoć pri odabiru kod unosa bilo kog polja ili pokreće računsku mašinu kod unosa numeričkih podataka. Tasteri sa brojevima postaju strelice automatski kada je to potrebno i odmah se, po unosu, sami vraćaju funkciji brojeva! Taster posebnih strelica, “PgUp” i “PgDn” pokreću posebne funkcije računske mašine sa trakom.

Listanje kartica ili bilo kojih dokumenata po vrsti “plusom i minusom na numeričkoj” će i dalje ostati nezamenljiva “pomoćna radnja” pri “kreativnom komparativnom zaključivanju”: znate onaj momenat kada gledate kartice ili dokumente jedan za drugim, a krenuli ste iz nekog izveštaja tragom neke zanimljive informacije, a fokus pogleda Vam je negde iza monitora? Ako prepoznajete momenat, onda znamo da će Vam Lidder biti desna ruka. Kliktanje mišem posle par puta sigurno dovodi do toga da miš malo skrene, počnete da klikćete na pogrešno mesto i koncentracija ode na interfejs umesto na zaključak koji je bio na milisekund daleko!

udoban rad
U vrhunsku ergonomiju spada i interfejs koji je napravljen tako da sa minimalno truda, intuitivno, znate šta sistem očekuje kao vašu sledeću akciju: Skoro nikad u Lidderu nemate desetine polja na ekranu na koja sva možete “kliknuti” jer onda ne znate gde treba da kliknete… jer Vas je neko prekinuo telefonom na primer kada ste počeli nešto…
Dalje, Lidder će Vas kroz sistem “padajućih poruka” obavestiti o onome što je bitno da znate i bez da uopšte čitate poruku, jer ćete prepoznati karakterističnu sličicu koja predstavlja informaciju. Tokom godina smo pored nabrojanih ugradili mnogo korisnih detalja iz prakse koje bismo ovde mogli navesti, ali bolje je da ih probate, sigurno će Vam se svideti.
Prethodni blog post: Tačnost “u realnom vremenu”