Uzroci brojnih finansijskih problema u firmama kriju se u neprecizom ili nedovoljno jasnom/jednostavnom praćenju i analiziranju poslovanja.


Radite pametnije, a ne više!
Nažalost, svakodnevnica firmi i njihovog menadžmenta je upravo takva da je sva njihova pažnja usmerena na trenutno stanje na računu i veoma retko obraćaju pažnju na isplativost onoga što rade. A isplativost nije isto što i cifra na bankovnom računu. Dok Vi mislite da i dalje zarađujete (jer postoji prethodna dobit) možda sada zapravo gubite, a to ne znate jer ne pratite šta se dešava sa proizvodima i/ili klijentima. Da li na njima u tekućem poslu gubite ili zarađujete, ključni je faktor koji može dovesti do procvata ili do propasti Vaše firme.


Ako izuzmete „trgovački instinkt“, kvalitetan softverski alat je jedini koji Vam može dati informaciju u trenutku nove prodaje, tada kada vam je ona zaista potrebna, i to upravo u tom trenutku! Ako Vam taj alat radi po prosečnim nabavnim cenama, onda verovatno ne znate šta se dešava jer koristite prosek. Još ako i za taj prosek morate odlaziti u statističke izveštaje i analize pa tamo tražiti izveštaj o profitabilnosti… ništa od informacije u pravo vreme…


Prosečno tačno ≠ tačno, zar ne?


Kada imate tačne i ažurne podatke, vi zapravo imate vrlo vredne informacije uz pomoć kojih ubrzavate procese donošenja odluka i tako povećavate efektivnost i efikasnost poslovanja. Svaki softverski alat daje podatke, reći ćete. Da, ali…

Svi izveštaji treba da uzimaju u obzir sve dokumente do upravo prošle sekunde. Svaki podatak koji je uzet treba da bude tačan, a ne prosečno tačan, jer je Vaš kupac kupio nešto od Vas za neku tačnu, a ne prosečnu cenu i Vi ste zaradili tačan, a ne prosečno tačan iznos. Prednost rada sa profesionalnim softverskim alatom je u tome što Vam daje jasne, precizne i tačne (a ne prosečno tačne informacije), pa sa takvim informacijama lako možete da ostvarite pozitivne finansijske rezultate poslovanja i očuvate zdravlje Vaše kompanije, a to je ono što svi želimo, zar ne?

Složićete se, ako je vaša prosečna zarada na određenom proizvodu za poslednja dva meseca bila 100.000, to lako može da znači i da ovog meseca niste zaradili ništa na ovom artiklu, zar ne?
Zamislite sada, da u svakom minutu znate TAČNO u dinar (euro, usd…) koliki je koji finansijski parametar – sad, ovoga trenutka… Za onoga ko zna da upotrebi informaciju, ovo je neprocenjivo. Ukoliko ste i Vi jedan od onih koji znaju i razumeju potrebu za tačnošću, na pravom ste mestu: počnite da koristite profesionalni alat kome je tačnost imperativ!


Ako ste neko ko se ne zadovoljava time što će znati koliko prosečno zarađuje, već želite da znate koliko TAČNO zarađujete (ili gubite), vreme je da se upoznate sa kvalitetnim poslovnim izveštavanjem. Predlažemo da pročitate šta smo već pisali na ovu temu u tekstu Tačnost “u realnom vremenu”, kao i u tekstu Precizno ili odokativno: kako program tumači moje podatke?





Ukoliko Vam se dopao post, prijavite se na listu kako ne biste propustili neki od narednih.





Prethodni blog post: Opasnost vreba korisnike Cloud servisa