MIT: „Cloud servisi biće meta sajber napada u 2018. godini“


Jedna od šest najvećih sajber pretnji koje bi mogle da zadese organizaciije u 2018. godini jeste Rensomver, prema najavama svetski poznatog Institua za tehnologiju (MIT). Ovoga puta nije reč samo o lokalnim mrežama, već opasnost preti i cloud servisima, odnosno svim onim servisima koji služe za čuvanje podataka na internetu.


RANSOMWARE (rensomver) = UCENJIVAČKI SOFTVER
Vrsta štetnog softvera koji ograničava pristup računarskom sistemu ili sačuvanim podacima. Neke vrste rensomvera mogu da blokiraju računar, dok druge vrste šifruju datoteke. U oba slučaju od žrtve se traži otkupnina.


Radite pametnije, a ne više! Lidder 10 MRS! MIT predviđa da će najverovatnije žrtve rensomvera biti kompanije koje čuvaju ogromne količine podataka firmi, a kriminalci će za napade i ispitivanje mreže žrtava koristiti veštačku inteligenciju, jer je taj posao do sad zahtevao najviše napora i rada.

I dok najveći i najstariji provajderi cloud usluga poput Google-a, Amazon-a i IBM-a imaju resurse da onemoguće napadače u njihovim namerama, MIT ističe da će manji provajderi imati mnogo veći rizik da zbog svoje ranjivosti dođu u situaciju da nevoljno plate otkup.


Šta to znači za nas u Srbiji?

Ako je verovati previđanjima iskusnih MIT stručnjaka, nespokojni će biti SVI korisnici cloud servisa, odnosno svi oni koji svoje podatke čuvaju na interetu. Ishod može biti zaključavanje svih fajlova na cloud-u, nakon čega sledi zahtev za otkup.

Srbija nije izuzetak, što su pokazali i slučajevi rensomver napada koji su se širili kroz uverljive SPAM poruke na srpskom jeziku, krajem prošle godine. Sada će svakako biti potrebno da i svi provajderi cloud usluga u Srbiji budu veoma obazrivi, jer će prema proceni MIT-a, upravo oni biti glavna meta sajber kriminalaca u godini koja je pred nama.


Ne verujte nikome do sami sebi, po pitanju svojih podataka

Savet, koji neće sprečiti kriminalce da dođu do vaših podataka na cloud-u (ako je vaš izbor da ih čuvate baš na internetu), ali će ipak pomoći da svoje podatke ne izgubite, je da ih OBAVEZNO ČUVATE I LOKALNO, a najbolje bi bilo i na nekoj eksternoj memoriji.


Ukoliko su Vam korisne ove informacije, prijavite se na našu listu
kako ne biste propustili neke od narednih.


Prethodni blog post: Koliko su Vam bitni Vaši podaci?