Lidder 10 MRS Lidder sve tehničke specifičnosti maksimalno pojednostavljuje. Od samog starta, tehnički gledano, sve je jednostavno. Jednostavnost upotrebe Liddera je njegov imperativ i jedna od njegovih jedinstvenih karakteristika.

Lidder ima neponovljivo jednostavan pristup štampi na više štampača odjednom. Nema tehnički nastrojenih Windows dijaloga za štampu, sve ide brzo i onako kako to treba da bude da bi bilo efikasno: pritiskom jednog tastera birate da li dokument ide na mejl, PDF, faks ili na neki od printera. Nakon komande enter Lidder će prilagoditi vrstu, format, kvalitet i sve ostalo što je potrebno odabranom printer izlazu. Dakle, Vi pritisnete broj za odabir vrste štampe ili slanja na mail (mada se i to može predefinsati po vrsti dokumenta, pa može i bez tog jednog klika), pa enter i to je to.

Mail iz Liddera se šalje pritiskom jednog jedinog tastera. Nema pravljenja PDFa, pa startovanja nekog mail klijenta, pa dodavanje attachmenta… u Lidderu pritisnete jedan broj, potom enter i mail je poslat preko Lidder servera. Samo to, dnevno može da Vam uštedi i po 60 minuta ako šaljete, prosečnih, 50-ak mailova!

Lidder koristi dve vrste interfejsa istovremeno zato što koristi najbolje od oba sveta: od starog dobrog DOSa brzinu i efikasnost korišćenjem tastature bez miša, gde se mnoge kompleksne funkcije namerno skrivaju zbog pojednostavljenja svakodnevnog rada, a od Windows grafičkog okruženja sve lepote pregleda tabela i rada sa grafikonima. Cilj nam je da korisniku pojednostavimo život i rad, tako da korisnici sve što treba da vide, vide na koliko je moguće jednostavnom srpskom… i ako je ikako moguće, ispisano malo većim fontom i bez brda komandnih tastera na samom ekranu. A sa druge strane, ta jednostavnost ide ruku pod ruku sa finim mogućnostima Windows radnog okruženja koje smo priredili na način da se vidi tamo gde je neophodno, ali je zapravo svuda prisutna.

Dajemo još jedan primer: U Lidderu je izuzetno jednostavno instalirati klijentski deo za terminale na mreži zato što server ima ugrađenu konzolnu komandu koja pokreće automatsko kopiranje i konfigurisanje neophodnih fajlova na određeni direktorijum, odakle je onda potrebno te fajlove kopirati na željeni terminal u mreži i … ako je mreža ispravna, Lidder odmah radi! To je primer kako se vrlo tehnička operacija, koja se obično i naplaćuje, u Lidderu pravi jednostavnom i dostupnom: skoro da je svako sa osnovnim tehničkim znanjem može uraditi i sam. Ako imate stvarno tehničko znanje, Lidder Monolit Vam neće naplaćivati ono što možete i sami.