– Adrese primaoca u nalozima
Neke banke su počele da traže (ne sve i ne svuda) da se u nalozima za prenos kod isplate zarada upisuju adrese zaposlenih i generalno adrese svih primaoca. Nalozi za prenos ne mogu sadržati cele adrese zbog ograničenja samog naloga za prenos koji nije planiran za prenos raznoraznih privatnih podataka primaoca, a mi smo stavili onoliko koliko je maksimalno moguće od adrese koja je uneta u matične podatke zaposlenih. Banka ne može da proveri da li je to prava adresa, i da li je to adresa stanovanja niti bilo šta drugo, tako da je ovo još jedan od propisa koji nemaju svrhu i neće zaživeti, ali sada pravi problem, pa je zbog toga adresa sada dodata u nalog. Halcom softver ne može da prihvati ovo produženje, tj. dodavanje adrese na ime u istom polju, pa ćemo u narednom periodu raditi na promeni formata za prenos u Halcom.

– Ko je radio ulaz od poljoprovrednika…
U prethodnoj verziji je promenjen način obeležavanja dokumenata u smislu PDV evidencija (kao deo pripreme za neophodne promene zbog POPDV). Tada je, nenamerno, ukinuta automatska operacija obeležavanja druge oznake koja govori o članu zakona (34) na osnovu Vašeg obeležavanja prve. Posledica je da su neki korisnici, po navici, obeležili samo prvu oznaku i tako proknjižili dokument. Obzirom da je pomoć pri obeležavanju i druge oznake ukinuta u prethodnoj verziji, takav dokument nije ispravno upisan u PDV evidenciju i neophodno je otići u dokument i ispravno ga obeležiti (uključiti i drugu oznaku o članu 34. koja se sad automatski uključuje kad se uključi i prva) te reobračunati evidenciju komandom Shift+R iz evidencije. Na pitanje „Da li da prepisujem postojeće?“ odgovorite pozitivno i ako ste sada ispravno obeležili dokumente koji su ulaz od poljoprovrenika, oni će se naći u PDV evidenciji na odgovarajućim mestima.

– Sitnije korekcije novog traženja
Ove verzija donosi par ispravki ponašanja novog traženja, na osnovu sugestija više korisnika:
· Posle neuspešnog pokušaja otvaranja analitike (ako šifra već postoji ili tako nešto) podaci koje ste uneli ostaće na formi za unos za drugi pokušaj.
· Kada se ponovo uđe u traženje šifre, briše se prethodni unos započetog brzog traženja.
· Kada se uđe u otvaranje nove analitike (ctrl+N), polje za naslov je od sada prazno, kada se udje u njega. Ranije je pisalo “unesi naziv preko ovog teksta” što je zbunjivalo, jer se ponekad moralo brisati pre unosa.
· Ctrl+Enter na polju PIBa kod otvaranja novog komitenta će od sada raditi i ako ne unesete PIB. Tada će se otvoriti traženje u NBS po tekućem računu.
· Količine koje su na kontroli kvaliteta i koje se ne mogu fakturisati iako su na stanju, od sada se prikazuju u koloni količina. Ako ih trenutno ne želite, iskoristite komandu Ctrl+L iz samog traženja čime se menja način prikazivanja tih količina.

– Brzo traženje sledećeg
Kada uđete u pretraživanje i samo počnete da kucate (bez F3 ili ctrl+F ili ctrl+T) Lidder će locirati prvu šifru koja udgovara po početku naziva. Ako Vam je spisak sortiran po nazivu svi koji počinju na otkucano će se pojaviti jedan do drugog, međutim ako Vam spisak nije složen po nazivu možete koristiti ctrl+strelice gore i dole kojima ćete se pozicionirati na sledećeg ili prethodnog koji odgovara otkucanom.

– Sortiranje artikala u fakturama po opciji u firmi
Dodata je mogućnost sortiranja artikala u izlaznim računima po slobodnom izboru kriterijuma u okviru naziva ili šifre. Konkretno ovo znači da u opcijama firme možete uneti u četiri polja poređana redom od 1 do 4, proizvoljne delove reči po kojima će Lidder sortirati stavke. Ako u prvo polje unesete “ALU” svi artikli koji sadrže “ALU” bilo gde u nazivu artikla (ili u okviru šifre što zavisi od opcije koju podešavate na istom mestu) biti prvi na fakturi. Za njima će uslediti oni artikli koji sadrže ono što ste uneli na drugom mestu i tako do mesta 4. Artikli koji ne zadovoljavaju niti jedan od četiri uslova, će biti na kraju. Ovo je zgodno ako želite da Vam se na fakturi prvo nađu proizvodi od ALUminijuma, pa proizvodi od čelika, pa od drveta, npr.