Bez okolišanja, najbolje je da koristite poslovni program koji ima bar neku godinu iskustva u radu sa elektronskim, odnosno, e-fakturama. Prednost ovakvog poslovnog rešenja je pre svega u tome što imate sistem u kome sve već provereno radi, kao što je to slučaj sa Lidderom koji, bez greške, već 15 godina automatski isporučuje elektronske fakture na e-mail adrese primalaca.

(Vreme čitanja: 3 minuta)


e-Fakture pozitivno utiču na učinak, kvalitet, vreme, troškove…

Verovali ili ne, na svaku od navedenih stavki rad sa e-fakturama ima pozitivan uticaj. Najprimetnije su praktične uštede koje su, recimo korisnici Liddera, imali u proteklim godinama. Samo jedna od njih je npr. ušteda novca koji je ranije odlazio na štampu, koverte i poštanske usluge.

A vreme? Pa, da vidimo… Pre prelaska na slanje faktura direktno iz programa, bilo je potrebno uraditi najmanje četiri koraka. Odštampati fakturu, spakovati je u kovertu, pa poslati poštom i potom isčekivati da je komitent primi. Pritom, ni isporuka nije uvek bila sigurna. I sve to puta broj faktura u jednom danu, što je jako puno vremena. Za klasičnu pripremu za slanje, npr. samo 10 faktura, potrebno je najmanje pola sata za njihovo pojedinačno štampanje, pakovanje i adresiranje koverata. Dakle, 30 minuta, a fakture još nisu izašle iz vaše firme. Uporedite to sa situacijom u kojoj vaš komitent na ekranu pred sobom već čita vašu fakturu. Samo par minuta nakon što ste je kreirali. 😊

e-fakture i efikasno poslovanje
Čak i ako imate vremena na pretek, uvek postoji pametniji način da ga iskoristite. Na vama je da odlučite da li ćete se uposliti dodatnim angažovanjem ili ipak odmoriti, bilo sami, sa prijateljima ili sa porodicom. I bićete zadovoljni kvalitetom posla koji ste obavili.


Kako e-fakture podstiču bržu naplatu?

Benefiti ne staju kod uštede vremena i novca (iako su one uvek najinteresantnije), jer brza dostava računa putem servisa za direktno slanje elektronskih dokumenata, automatski omogućava i po nekoliko dana bržu naplatu samim tim što svoje fakture možete u samo nekoliko sekundi da isporučite svojim komitentima.

Nemojte misliti na vreme i novac koje ste potrošili u prošlosti. Mislite na svo ono vreme i novac koje možete ušedeti u budućnosti. Bez obzira na datum kada će slanje elektronskih fakura, odnosno e-faktura, postati zakonska obaveza, vi već sada možete eliminisati troškove štampe i slanja, i istovremeno ubrzati naplatu uvođenjem rada sa e-fakturama, odnosno, elektronskim računima. Naravno, kako smo i na početku rekli, najsigurnije i najbrže će biti ako to radite kroz program u kome sve to godinama provereno funkcioniše.


Budite efikasniji ali ne zato što vas država tera na to

Iz Liddera se godinama unazad fakture automatski šalju u elektronskom obliku, i to i u XML formatu Udruženja proizvođadja softvera Srbije, a od nedavno i u najnovijem UBL XML formatu. Zato će, kada se i zvanično krene sa primenom Zakona o e-fakturama, korisnici Liddera nastaviti da rade kao do tada jer će program automatski prosleđivati e-fakture/e-račune eServisu. I zaista može biti jednostavno kako i zvuči, a to možete i proveriti kod korisnika Liddera koji već duže od decenije koriste rad sa elektronskim dokumentima i njihovo direktno slanje iz programa.

Unapredite već sada svoj posao uvođenjem e-faktura kroz sveobuhvatan monolitni program, bez da čekate da vas država natera na to. Zašto biste čekali da efikasniji budete nekada ako to može biti već sada?! Davno su neke pametne glave rekle: „Vremenom se ne može rukovoditi, ali možemo rukovoditi sobom u vremenu”. 😊
Ukoliko Vam se blog i tema dopadaju, prijavite se na listu
kako ne biste propustili neki od narednih postova.

Prethodni blog post: Lidder EDUCA najnovije generacije