Sigurnost i stabilnost poslovanja najvažnije su za svaku firmu! Zašto onda, i pored svesti o tome, značajan broj firmi u Srbiji stavlja svoje poslovanje “na kocku”?!!poslovanje_na_kockiIako korišćenje nelicenciranog softvera predstavlja ogroman rizik za poslovanje, mnogi ozbiljnost ovog problema shvate tek kada do njega dođe i tada, nažalost, u trenu nestaju svi bitni podaci, što jednu firmu može da košta i opstanka. Maliciozni softveri se sa vrlo opravdanim razlogom zovu baš tako i mogu da prouzrokuju probleme u rasponu od najčešćih infekcija virusima, preko neovlašćeniog hakerskog pristupa, krađe poverljivih podataka (lozinke, PIN, dokumenti, podaci o kreditnim karticama, i sl.), do potpunog gubitka podataka, a potom i zloupotreba zaraženih sistema za izvršavanje drugih krivičnih dela, bez znanja korisnika.


To je problem koji šteti svima, od proizvođača softvera, preko prodavaca softvera, pa sve do samih korisnika.

Oni koji ne prepoznaju rizik (poslovni, ali i informatički) mogu da očekuju pravne, kao i finansijske posledice. A kazne su rigorozne. I mada većina najviše strahuje zbog pravne odgovornosti, jednako velika opasnost je nesigurnost poslovnih podataka.

Upravo je zato neprocenjiva vrednost legalnog softvera, jer on garantuje sigurnost, kao i podršku i legalnost vašeg poslovanja. To što ste softver kupili od licenciranog proizvođača i njega jednako obavezuje da Vam isporuči softver iza čijeg kvaliteta stoji.

“Đavo je u detaljima”


Kupovinom licenciranog softvera niste završili posao. Pravila licenciranja do detalja definišu način korišćenja licence, pa prema tome nije dovoljno samo je kupiti, već treba poštovati ovu vrstu ugovora sa proizvođačem, koju ste kupovinom prihvatili. Svako kršenje pomenutih pravila, smatra se prekršajem.

Evo nekoliko primera upotrebe licence, koji se tretiraju kao nelegalna upotreba:
· Ukoliko je više korisnika nego licenci,
· Ukoliko jednu licencu instalirate na više računara,
· Ukoliko imate kupljenu licencu, ali koristite noviju verziju od kupljene,
· Ukoliko edukativne/školske verzije koristite van njihove predviđene namene,
· Ukoliko za posao (komercijalne svrhe) koristite softvere besplatne za fizička lica.

Ovo nisu svi primeri, ali jasno pokazuju da se može ispostaviti da nelegalno koristite softver, čak i ako niste imali nameru, a najčešće iz neznanja. Ovlašćena kontrola će to, bez sumnje, tumačiti upravo kao zloupotrebu, a onda su neminovne zakonske posledice.

Odgovornost je na Vama, čak i ako se nelegalan softver našao na računaru mimo Vašeg znanja, jer je odgovornost za postupke zaposlenih uvek Vaša.


clicklg

A kazne?


Visine novčanih kazni su tolike da nema nikakvog smisla razmišljati o uštedi tako što nećete kupiti legalan softver. Kao što smo već pomenuli, licenciran softver obezbediće Vam sigurnost, podršku, garanciju i legalnost vašeg poslovanja, ali i brojne druge povoljnosti zavisno od proizvođača, kao što su besplatne nadogradnje ili pak veliki popusti za buduću nadogradnju.


Interna kontrola najbolja je zaštita


Za poslovne korisnike najbolji je savet da se zaštite tako što će obezbediti stalan nadzor nad računarima i softverom koji je u upotrebi. Dakle, onemogućiti zaposlenima da po svom nahođenju instaliraju ma kakav program na računarima u firmi. Samo potpuna kontrola osiguraće da budete zaštićeni, jer kao što se da videti, legalna upotreba softvera je mnogo više od same kupovine licence.

Igrajte na sigurno!


Ako ste korisnik poslovnog softvera ne bi smeli da se kockate. Uvek birajte licencirane programe. Proizvođači legalnog softvera na osnovu tipova ugovora vezanih za intelektualnu svojinu softvera i njegov rad, garantuju ispravnost (funkcionisanje) softvera, otklanjanje grešaka, sprovođenje zakonodavnih promena nametnutih od strane države i poboljšanje softvera u vidu novih verzija, koje mogu još bolje automatizovati poslovanje, i povrh svega oni se neće kockati sa Vašim poslovanjem. Zato nemojte to ni Vi da radite!Ukoliko Vam se dopao post, prijavite se na listu kako ne biste propustili neki od narednih.

Prethodni blog post: Računovođe i programeri: Saradnici ili sapatnici