Pad najpoznatijih, svetskih društvenih mreža pokazao je da je sve na Cloud-u ranjivo. Ako Vaše poslovanje vodite „u oblaku“, onda ste i Vi u toj grupi i možda je pravi trenutak da razmislite o prebacivanju poslovanja na lokalnu računarsku mrežu.

(Vreme čitanja: 2 minuta)


Ono što se 4. oktobra desilo sa društvenim mrežama vrlo lako može se desiti bilo gde u svetu, na bilo kom serveru, pa tako i na onom na kome se nalaze svi Vaši podaci ako poslujete na Cloudu. To više nije pitanje zaštite od zlonemernih softvera i pojedinaca jer, kako se pokazalo u slučaju o kome svi pričaju ovih dana, problem je ovog puta bio tehničke prirode. U prevodu, i mimo svih mera koje možete preduzeti uvek će postojati ranjivost podataka na Cloudu.

slabosti online i cloud poslovnih programa
Posledica „pada“ Facebook-a, Instagram-a i What’s up-a je grubo gledano poljuljano poverenje njihovih korisnika, ali ovakav scenario sa padom sistema u poslovnom svetu mimo društvenih mreža predstavljao bi daleko veći šok.

Zapitajte se samo šta bi bilo da Vaš posao stane zato što ne možete da pristupite svojim podacima. Pitanje nije da li biste gubili, već koliko? Facebook je izgubio 6 milijardi dolara, a koliko biste izgubili Vi?

Iako nikada nije ni postojalo poslovanje bez rizika, niti apsolutna sigurnost, Vi možete odabrati da Vaše poslovanje ne držite na nekom Cloudu, već da ono bude sigurno kod Vas, na vašim računarima i samim tim osiguraćete da ne zavisite od drugih, jer ako je gorostas kakav je Facebook mogao da padne onda se to može desiti svakome.


Poslovni program i podaci koji se nalaze kod vas, na vašim računarima, a ne na Cloudu, je nešto što smo oduvek preporučivali. Ipak, pouzdanost takvog rešenja nije uvek uspevala da nadjača epitet „moderan“ koji od početka prati Cloud rešenja.

Iskusni kupci koji su se već sreli sa Cloud rešenjima ne dovode u pitanje rad u lokalnoj računarskoj mreži, a ovo je trenutak kada će o tome ozbiljno da razmisle i ostali, što je svakako naša preporuka. Osim, ako mislite da možete sebi da priuštite da Vaš posao stane.
Ukoliko Vam se blog i tema dopadaju, prijavite se na listu
kako ne biste propustili neki od narednih postova.

Prethodni blog post: Kako da vam kupci budu verni decenijama?