Lidder-knjigovodstveni program: Kako legalno zaustaviti brojač na strujnom brojilu

Uzmimo primer našeg poslovnog prostora (120 m2, 10 računara, led rasveta, klima, server i elektronika pametne kuće). Kada smo svi na radnim mestima, potrošnja ne prelazi 1,8kWh + centralno grejanje/hlađenje koje je od 2,5 do 3kWh. Kada se sabere, naša ukupna potrošnja je oko 4,5 kWh.

1 – Prvo smo smanjili potrošnju struje korišćenjem uređaja novije tehnologije (led rasveta, led monitori i senzori koji posle programiranog vremena automatski isključuju struju kada primete da je neko ustao sa radnog mesta).
2 – Zatim, nakon uspešnog smanjenja potrošnje, odlučili smo da u ovoj fazi ugradimo vetrenjaču od 2kWh i počnemo sa proizvodnjom struje za naše potrebe. Vetrenjaču smo postavili na posebno poručen stub 9m visine kako bismo “uhvatili” više vetra, ali vetra nema dovoljno, tako da je realna proizvodnja struje manja od 2kWh, pa smo nedavno prešli u sledeću fazu – ugradnju solarnih panela.
3 – Postavili smo 16 solarnih panela sa polikristalnim ćelijama koji daju najbolje rezultate. Jedan panel proizvodi 240 W, što znači da solarni paneli i vetrenjača zajedno daju više nego dovoljno struje za kompletnu potrošnju, zajedno sa grejanjem/hlađenjem.

Mi pravimo softver uz pomoć vetra, sunca i pameti.