NABAVKA HARDVERA

Iako ne prodajemo računare, tokom više od 28 godina rada
kupili smo za sebe i svoje potrebe na desetine računara,
savetovali smo i korisnike u stotinama kupovina i tako
prikupili dovoljno iskustva da danas možemo dati
dobru preporuku kada je reč o nabavci hardvera.

Nabavka hadrvera: Kako i gde?

Lidder Monolit se bavi isključivo razvojem, održavanjem, podrškom i prodajom poslovnog softvera Lidder. Mada ne prodajemo računare, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu možemo vam preporučiti kvalitetan računar za poslovanje. Ovo su naše preporuke:

1) NEMOJTE kupovati POLOVNE računare.

2) Nemojte kupovati računare od:

 • raznih preprodavaca (pardon, "proizvođača računara") koji rade samo poslepodne, kad se "vrate sa posla".
 • onih koji uz "računare" prodaju i sve drugo što radi na struju, ali ponekad i parket i plinske peći.
 • onih koji "računare" prodaju na popustu odmah pored koka kole i čokolade u samoposlugama.

3) Ako uz "računar" na "poklon" dobijete i gomilu nelicenciranog softvera ili "samo" neki windows(c) operativni sistem, imajte na umu da kupujete ili dobijate ukradeni softver čime izlažete svoju firmu ozbiljnim sigurnosnim rizicima. NE-originalni softver često sadrži i razne špijunske i druge neželjene programe koji prave veliku štetu, a da toga niste ni svesni dok nije kasno. "Majstori" koji takve stvari instaliraju, to svakako ne znaju niti su čuli za to. Ili možda i jesu, ali ovo je džabe i nije ih briga? Vas bi trebalo da bude briga, jer je Vaša firma u pitanju.

4) Nemojte štedeti na pogrešnom mestu! Svakako da se uštede mogu napraviti, ali iz našeg iskustva hardver nije oprema na kojoj treba štedeti. Sa druge strane, to ne znači ni razbacivati novac, ali svakako znači da dobro razmislite o tome šta kupujete. Niko nije dovoljno bogat da kupuje jeftine stvari. Uz pravi izbor, računar kao osnovno sredstvo za poslovanje može trajati i 5 godina, a bez "majstora" i problema!

Potvrda kvaliteta naših preporuka


I posle više od 30 godina zajedničkog rada na obezbeđivanju hardvera i softvera poslovnim korisnicima, i dalje se radujem novim poslovima koje radimo po hardverskim preporukama Lidder Monolit-a, jer znamo da u tim poslovima jako dugo neće biti problema. Lidder je stabilna platforma, kao i hadrver koji Lidder Monolit preporučuje. Svakako preporučujem!

Hi Tech, d.o.o.
hardware and software, since 1992, Pančevo.

Jozef Molnar
Vlasnik i direktor

PREDLOZI

 • Predlog konfiguracije za ulogu servera +

  Jedina prava preporuka bi bila da nađete nekoga ko se stvarno razume i u poslovanje i u softver i u hardver, te da Vam taj neko sastavi konfiguraciju, jer se "server" konfiguracije "prave" po potrebi, tj. po onome što će "server servirati" i teško je dati generalnu preporuku...ali okvirno, za mreže do 10 računara, preporučujemo sledeće (napomena: predložene komponente nisu komponente od kojih se sastavljaju pravi serveri, ali ako je potrebno štedeti na kritičnom delu opreme, i to se može uraditi adekvatno potrebama):
  Komponenta predlog
  Ploča Gigabyte, chipset Z390 (ili noviji)
  Procesor Intel Core i5/i7 9 gen. (ili noviji)
  Memorija Kingston 8GB DDR4 3200Mhz (2x4GB kit)
  Hard disk Samsung 500GB/1TB M.2 970 EVO PLUS
  Grafika Intel (integrisana u procesor)
  Monitor LED 22"+ sa fullHD rezolucijom (1920x1080) Npr. DELL P2719H IPS 27”
  Mrežna kartica 1Gb NIC (integrisana)
  Kućište i napajanje Chieftec
  (Dnevni BackUp) 2x Transcend SD kartica 32GB ili USB flash memorija
  Tastatura Logitech, bilo koja
  Miš Logitech, bilo koji
  Zvučnici Logitech/Creative, bilo koji
  Filter-Zaštita APC Surge Arrest (E25-GR ili PF8VNT3-GR)
  UPS APC 750 XL (dovoljno za 1 ovakav server)
  OS Windows 10/11 Pro 64bit, a za mreže sa više od 20 terminala Windows Server 2019 Standard
  SW ESET Endpoint Antivirus
 • Predlog konfiguracije za radnu stanicu +

  Konfiguracija radne stanice (terminala) je značajna. Kako ime sugeriše na radnoj stanici se radi svakodnevni posao. Uloga servera i radne stanice u poslovanju se u novije vreme sve češće prepliću, i kako je radna stanica računar na kome se provodi najviše vremena u obavljanju svakodnevnih poslovnih aktivnosti preporuka je da i radnoj stanici posvetimo dužnu pažnju.
  Komponenta predlog
  Ploča Gigabyte, chipset Z390 (ili noviji)
  Procesor Intel Core i3/i5 9 gen. (ili novija)
  Memorija Kingston 8GB DDR4 3200Mhz (2x4GB kit)
  Hard disk Samsung 250GB 2.5-inch SSD 860 EVO / M.2 970 EVO PLUS
  Grafička kartica Intel (integrisana u procesor)
  Mrežna kartica 1Gb NIC (integrisana)
  Monitor LED 22"+ sa fullHD rezolucijom (1920x1080) Npr. DELL P2719H IPS 27”
  Kućište Chieftec DG-BDU
  Tastatura Logitech, bilo koji
  Miš Logitech, bilo koji
  Zvučnici Creative/Logitech, bilo koji
  Filter-Zaštita APC Surge Arrest (E25-GR ili PF8VNT3-GR)
  UPS APC 750 XL (dovoljno za 3 ovakve stanice)
  OS Windows 10/11 Pro 64 bit
 • Preporuka za prenosni računar (laptop) +

  Poslovni laptop, kao i poslovna radna stanica, ima svoje osnovne karakteristike. Ovde navodimo neke, a od proizvođača do proizvođača će zavisiti kako će ta konfiguracija izgledati na kraju. Za poslovne laptopove veoma je važna rezolucija ekrana, te obratite posebnu pažnju na tu komponentu!
  Komponenta Minimalno preporučeno
  Procesor Intel Core i3/i5 9gen. (ili noviji)
  Memorija 8GB
  Grafika Intel HD 5000+ (integrisana u procesor)
  Hard disk SSD 500GB
  Displej FullHD (1920x1080px); 17" ili više
  OS Windows 10/11 Pro 64bit
 • Predlog modela štampača +

  Veoma važna karakteristika kod štampača je mesečni obim štampe, odnosno, koliko stranice teksta ili grafike možete odštampati sa jednim punjenjem. Punjenje zavisi od modela štampača i može biti toner (za laserske) ili kertridž (za inkjet štampače). U donjoj tabeli navodimo neke od modela koji predstavljaju apsolutni minimum za kancelarijsku upotrebu.

  Namena Štampač
  Kancelarijska i kućna upotreba, veći obim štampe, ekonomičan pri upotrebi HP LaserJet serija
  Kancelarijska upotreba za veliki obim štampe, vrlo ekonomičan pri upotrebi Epson LX 300+
  Kancelarijska i kućna upotreba za srednji obim štampe, sa korektnim odnosom cene i kvaliteta upotrebe HP Officejet Pro 8600
 • Predlog naponsko-strujne zaštite +

  Zbog mogućnosti da u toku rada nestane struja ili dođe do varijacije napona u elektroenergetskoj mreži preporučujemo nabavku strujne i naponske zaštite. Ovo je važno zbog toga što naponsko-strujna zaštita često dolazi sa baterijskim napajanjem koje može održati sistem u radu i na taj način vam pomoći da snimite važne podatke i pravilno ugasite računar, a da usled nestanka struje jednostavno ne ostanete bez podataka.

  Namena Uređaj
  Zaštita od strujnih i udara groma sa filtracijom napona (do 2kW / oko 7 računara) APC Surge arrest (E25-GR ili PF8VNT3-GR)
  Zaštita od nestanka struje sa filtracijom i korekcijom napona (1-3 računara) APC Smart UPS 750
  Zaštita od nestanka struje sa filtracijom i korekcijom napona (2-4 računara) APC Smart UPS 1000
  Zaštita od nestanka struje sa filtracijom i korekcijom napona (4-7 računara) APC Smart UPS 2200
 • 1

Tehnički preduslovi za stabilan rad bilo kog softvera

održivi razvoj

Stabilno napajanje: kvalitetno napajanje u kućištima, obavezan UPS (eng. Uninterruptible power supply) sa AVR (eng. Automatic Voltage Regulation) i filterom napona. Obavezno priključivanje aktivne mrežne opreme i računara na isti UPS ili, ako ima više UPSova, sve UPSove na istu fazu u objektu. PREPORUKA je da objekat ima provereno dobro uzemljenje. Ovde dajemo dobronamerne savete iz dugogodišnje prakse, a stav prodavaca kako je sve to isto i da su svi UPSovi jednako efikasni, uzmite sa rezervom. Oni će sutra prodavati banane ako se to više isplati, a Vi ćete „završiti“ sa nestabilnostima i problemima u svom „IT sistemu“ koje niko neće moći da reši.

Računari sa kvalitetnim i proverenim komponentama. Takvih obično NEMA među jeftinim oglasima i u najnižim cenovnim razredima u cenovnicima. Ako razmišljate ozbiljno o svom poslu, nabavljajte ozbiljne mašine na ozbiljnim mestima.

Stručno instaliran operativni sistem i legalan prateći softver. Čak i najbolji hardver možete upropastiti lošom instalacijom sistema i nestručnim podešavanjem softvera! Lokalni „Mag za kompjutere“, „sestrin mali sa ETF-a“ ili majstor-administrator-programer što „sve to“ radi samo popodne, obično naprave više štete nego što mogu da shvate, a sve iz dobre namere...

...ima još mnogo toga što treba reći, ali generalno, svakoj firmi je potreban neko ko ima iskustva u ovim stvarima. Nemojte dopuštati da Vam IT opremu održava „mali iz komšiluka“. Ako nemate IT profesionalca, neka Vam neka ODGOVORNA FIRMA to radi uslužno. I da, znamo da je to teško naći…

Imate neko dodatno pitanje?

Pozovite nas telefonom ili nam napišite email ili svratite do nas da popričamo!